Investeren in diamanten wint de laatste jaren aan populariteit. Dit komt voornamelijk doordat deze edelstenen gezien worden als veilige belegging. Zo hebben diamanten de laatste jaren aangetoond dat ze bestand zijn tegen inflatie, valutaschommelingen en het falen van banken of financiële instellingen. Daarbij komt dat de waarde van deze edelstenen niet beïnvloed wordt door een crisis. De waarde van diamanten blijft zelfs stijgen, waardoor het een zeer goede belegging is. Ben je overtuigd? Dan wil je mogelijk wel een gedeelte van jouw geld in deze edelstenen steken. Je moet in da geval wel weten hoe je dit aanpakt. Daarom vertellen wij je hier waar je op moet letten bij het investeren in diamanten.

1. 4 C’s
Het belangrijkste waar je bij de aankoop van diamanten op moet letten, zijn de 4 C’s. Het gaat in dit geval om carat, colour, clarity en cut. Deze vier punten bepalen gezamenlijk de waarde van een diamant. Voordat je op zoek gaat naar deze edelstenen, moet je weten wat deze 4 C’s inhouden. Om het jou wat makkelijker te maken, staan we hier kort stil bij iedere C.

– Carat
Een zwaardere diamant heeft een hogere karaat dan en lichte diamant. De hoeveelheid karaat van deze edelsteen is dan ook van invloed op de prijs. Je betaalt namelijk meer voor een diamant naarmate deze een hogere karaat heeft.

– Colour
De tweede C waar je op moet letten bij het kopen van een diamant, is colour. Voor diamanten wordt een internationaal kleurengradatiesysteem gebruikt. Deze loopt van D tot Z. Als een diamant code D heeft, betekent dit dat hij volledig kleurloos is. Een diamant met code Z is geel getint. Diamanten met code D zijn het meeste geld waard.

– Clarity
Niet iedere diamant is even zuiver. Veel van deze edelstenen bevatten namelijk inclusies. Dit is de benaming die we gebruiken voor onzuiverheden aan de binnenkant van een diamant. Deze inclusies zijn met het blote oog niet zichtbaar. Daarom wordt een diamant vaak met een microscoop bestudeerd om de zuiverheid te bepalen. Op basis van deze inspectie krijgt de edelsteen een score.

– Cut:
Een laatste aandachtspuntje bij het kopen van diamanten is de slijpkwaliteit (cut). Dit is misschien wel de belangrijkste factor om de kwaliteit van zo’n edelsteen te beoordelen. De slijpkwaliteit bepaalt namelijk in hoeverre hij schittert en fonkelt. De vierde C wordt bepaald door proporties, symmetrie en de mate waarin de diamant glinstert.  

2. Certificaat
Als je van plan bent om een diamant te kopen, moet je goed op de 4 C’s letten. Er zijn mensen die hier alleen maar naar kijken, maar er is meer waar je op moet letten. Kijk ook goed of de edelsteen een certificaat heeft. Bij diamanten gaat het om een GIA-certificaat. Dankzij dit certificaat weet je precies welke diamant je koopt. Bovendien bewijst dit document de waarde en authenticiteit van de edelsteen. In het certificaat staat onder meer vermeld hoe het zit met de slijpkwaliteit, zuiverheid, kleur en het karaatgewicht.

3. Prijs
De prijs is een laatste aandachtspuntje als je wilt investeren in diamanten. Je betaalt namelijk niet overal evenveel voor zo’n edelsteen. Het prijsverschil wordt onder meer veroorzaakt door de 4 C’s. Zo betaal je bijvoorbeeld meer voor een diamant als het karaatgewicht hoger is. De prijs hangt daarnaast af van de partij waarbij je een diamant koopt. Koop je zo’n edelsteen bij BNTdiamonds? Dan koop je hem bij de bron, waardoor je de best mogelijke prijs betaalt. Als je een diamant via een tussenpersoon koopt, betaal je vaak (flink) meer voor een edelsteen.