Wellicht heb je hier nog nooit van gehoord, dat kan natuurlijk. Indexbeleggen is een strategie. Bij deze strategie koop je een fonds met erg lage kosten, die bestaat uit een brede marktportefeuille. Deze portefeuille bestaat uit aandelen of obligaties die heel lang aanhouden; dit noem je ook wel een indexfonds. 

Wat is een indexfonds?

Heel kort gezegd is een indexfonds een portefeuille die bestaat uit heel veel aandelen. Deze zijn ontwikkeld om de totale prestaties van een financiële markt of sector te volgen. Een indexfonds biedt de breedst mogelijke spreiding aan en rekenen lage kosten, tot wel 95 procent minder dan beleggingsfondsen. Een klassieke indexfonds bestaat uit aandelen van de hele markt waardoor je de risico’s verlaagt van individuele aandelen en sectoren. Echter is het niet risicovrij want je houdt wel marktrisico over. 

Waarom beleggen in indexfondsen?

Het beleggen in indexfondsen bespaart je heel veel tijd en moeite, omdat je niet de markt hoeft te verslaan. Daarnaast behaal je op termijn waarschijnlijk een hoger rendement en bouw je meer vermogen op dan wanneer je niet belegt in indexfondsen. Daarnaast heeft het een enorme invloed op het vermogen dat je opbouwt. Wanneer je bijvoorbeeld 10.000 euro belegt in een indexfonds met 12% rendement, dan heb je na 30 jaar €299.599. Had je dit gedaan bij een indexfonds met slechts 8% rendement, dan had je na 30 jaar €100.627.

Beleggen bij Flatex

Bij Flatex kun je aandelen, opties, beleggingsfondsen en ETF’s verhandelen zonder transactiekosten. Zij zijn de eerste online broker in Nederland. Flatex bestaat al sinds 2006 maar is pas sinds vorig jaar actief in Nederland als onderdeel van de Flatex AG. Ze staan onder supervisie van BaFin en het geld op je Flatex rekening is gegarandeerd tot €100.000. Beleggen bij Flatex is op dit moment de goedkoopste manier, omdat zij geen transactiekosten berekenen voor alle standaard beleggingsproducten. Wil je gaan handelen in vreemde valuta en/of CFD’s, dan worden er wel kosten in rekening gebracht. Het beleggen doe je via tradegatexchange, waarmee je in meer dan 10.000 effecten wereldwijd kunt handelen. Daarnaast rekent tradegatexchange geen orderkosten en hebben ze erg ruime openingstijden.