Dat er meer digitaal geld is dan het giraal geld wat voornamelijk veel gebruikt wordt, werd goed duidelijk in 2017. In dit jaar steeg de populariteit van de munt naar ongekend niveau. Met waardeverschillen waar je u tegen zei. Waar de ene dag de munt wel 10.000$ dollar waard was, was dit de volgende dag zo maar 20.000$. Maar hoe is de munt ontstaan, wat kan je ermee en hoe ziet de toekomst eruit? Hieronder vind je antwoord op deze vragen.
Wie bedacht de Bitcoin?
In 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto zijn whitepaper over Bitcoin. Dit was ook het jaar waarin de Bitcoin slaagde om gezien te worden, terwijl de eerste bedenkingen en verschijnselen er al waren in jaren 90. Waarom? Door de financiële crisis werden veel mensen geraakt. Het beeld ontstond dat geld eigenlijk nergens veiliger is dan in eigenbeheer. Het vertrouwen in de economie, met name de bancaire sector, daalde enorm.
Satoshi beschreef in de whitepaper de werking van de Bitcoin. Een digitaal betaalmiddel waarmee je van persoon tot persoon transacties kan maken. Een bank werd dus geheel overbodig.
Wat kan ik dan met deze munt?
Nu je weet dat de Bitcoin een digitaal betaalmiddel is, raad je misschien ook al de functionaliteit van de munt. Je kan er eigenlijk precies hetzelfde mee als munt-, brief- en giraal geld. Producten kopen! Doordat de munt haar bekendheid wereldwijd heeft vergroot in 2017, kan je er vandaag de dag steeds meer mee. Want wanneer je met Bitcoins wilt betalen, moet de verkoper van de producten die jij graag wilt, ze wel accepteren. In Nederland vind je partijen zoals Thuisbezorgd en bepaalde webshops waarbij deze manier van betalen geaccepteerd wordt.
Wat kan ik in de toekomst verwachten van de munt?
Waar de digitale munt het in 2017 erg goed deed, viel dit in 2018 erg tegen. Mensen vonden de koersen onbetrouwbaar vanwege de sterke volatiliteit. Ook waren er veel criminelen actief die gebruik maakten van de anonimiteit waarmee de transacties zijn opgezet. Aan deze twee minpunten wordt hard gewerkt. Daarom ziet de toekomst er in digitale valuta er weer rooskleuriger uit. Er zijn al stappen genomen om de snel wisselende koersen tegen te gaan, maar ook in het creëren van minder anonimiteit van de gebruiker. Hiermee moeten de criminelen worden afgeschrikt. Door deze ontwikkelingen ziet niet alleen de Bitcoin koers er weer positiever uit, maar ook die van andere digitale valuta, zoals: de Ethereum koers en de Ripple koers.