Het opbouwen pensioen is een activiteit die wij allemaal een prioriteit moeten maken. Het klinkt op het eerste ogenblik niet direct noodzakelijk, maar hoe ouder je wordt, hoe meer jij had gewenst dat jij dit al eerder had uitgevoerd. Hier zijn daarom een aantal tips te vinden die jij moet onthouden voor wanneer jij begint met het opbouwen van jouw pensioen.

Het belang van een pensioen opbouwen

Het opbouwen van een pensioen heeft een aantal voordelen. Deze voordelen worden alleen maar groter wanneer jij vroegtijdig begint met het opbouwen. Het is al te merken dat de mens een stuk ouder wordt dan voorheen en dat zal in de loop van de jaren alleen nog maar meer worden. Mensen die momenteel in de twintig of dertig zijn zullen dus steeds makkelijker de honderd halen. Om alle jaren tijdens jouw pensioen gezond en gelukkig door te brengen, is het erg belangrijk dat jij op tijd begint met het opbouwen van een pensioen. Dit hoeft geen moeilijke taak te zijn, maar je moet wel zorgen dat jij dit bij de juiste plek en op de juiste manier doet. Het opbouwen van een pensioen kan jou namelijk helpen om een belastingvoordeel te behalen, terwijl jij verstandig omgaat met jouw geld.

Hoeveel moet jij sparen voor jouw pensioen

Er is in principe geen limiet aan hoeveel jij per maand of per jaar in jouw pensioen wilt storten. Er zijn echter wel verschillen in hoeveel belastingvermindering jij kunt krijgen. Het is altijd belangrijk om te onthouden dat het geld wat jouw werkgever voor jouw pensioen spaart ook mee wordt gerekend in de mogelijke belastingvermindering. Een zelfstandige ondernemer zal hier niet te maken mee krijgen. Je kunt uiteraard zoveel mogelijk opbouwen voor jouw pensioen, maar je zult maar tot een bepaald maximum kunnen genieten van fiscale voordelen. Dit limiet is erg verschillend, waardoor het altijd aan te raden is om informatie op te vragen bij jouw beleggingsfonds. Een van deze beleggingsfondsen is SynVest. Je kunt hier terecht voor het opbouwen van een pensioen, evenals het opbouwen van een lijfrente.

Pensioenregeling met jouw werkgever

Door een deel van jouw geld te storten in een pensioen krijg jij een belastingvoordeel, maar een andere manier om dit te behalen is door een salaris offer te overwegen. Salaris. opoffering is van toepassing op een aantal arbeidsvoorwaarden, zoals vouchers voor kinderopvang of fiets-naar-werkregelingen, niet alleen op het opbouwen van een pensioen. Met een salaris opoffering geef jij een deel van jouw maandinkomen op en jouw werkgever besteedt het aan iets anders, in dit geval jouw pensioenpremie. Omdat het geld van jouw salaris af wordt gehouden waar jij nog geen belasting over hebt betaald en het direct in jouw pensioenpotje terecht komt, betaal jij minder over jouw volksverzekering. Jouw werkgever betaalt ook minder belasting over jou, waardoor hij wordt gestimuleerd om de regeling uit te voeren. Als zelfstandige ondernemer kun je niet mee profiteren van deze regeling.