Gratis stockfoto met Adobe Photoshop, foto's bewerken, heel klein

Vanaf 1 januari 2021 is het voor bepaalde huiseigenaren verplicht om bij verkoop of verhuur van hun huis een energielabel beschikbaar te hebben. De regering denkt met het voorzien van elk huis van een energielabel, Nederland tot één van de energiezuinigste landen van Europa te maken. De bedoeling is dat de koper of huurder van een (nieuwe) woning kritisch het energieverbruik van de woning bekijkt en zodoende de verkoper en eigenaar van de woning stimuleert de woning energiezuiniger te maken. Met het energielabel aanvragen kunt u snel en makkelijk zien of u bij een huis een hogere of lagere energierekening kunt verwachten. Met de vermoedelijke stijging van de energiekosten in de komende jaren wordt dat steeds belangrijker om te weten Een energiezuinig huis levert een beter energielabel op.

Uitleg van het Energielabel voor uw huis

Het energielabel voor uw huis ziet er nagenoeg hetzelfde uit als de energielabel die u vindt op spullen (wasmachines,drogers,plasma tv’s etc.) in de elektronica winkel en op auto’s.Het energielabel is verdeeld in 7 klassen, A t/m G. A staat voor meest energiezuinig, G staat voor minst energiezuinig. Omdat het energielabel bij een bepaald huis hoort, staat het adres vermeld op het energielabel. Bij het energielabel krijgt u een lijst met standaardmaatregelen om het energiegebruik van uw woning te verlagen. Voorbeelden hiervan zijn; aanbrengen van isolerend glas, isoleren van dak, vloer en muren.

Het Energie prestatie advies (EPA):
Het energie prestatie advies is een maatwerk advies om het energiegebruik van een woning te verminderen. Een energie prestatie advies wordt afgegeven door een gecertificeerde adviseur. Deze adviseur zal uw huis controleren op punten waar energiebesparing te realiseren is. U kunt hierbij denken aan de isolatie van de woning, het type glas is uw ramen. De leeftijd van de verwarmingsketel etc. Het energie prestatie advies is geen vervanger voor het verplichte energielabel. Als het energie prestatie advies is afgegeven tussen 01/07/2002 en 01/01/2008 dan kan het voor een periode van 10 jaar na afgiftedatum dienen als vervanger van het energielabel huis.

Wat kost een energie prestatie advies:
In het bepalen van de prijs van een energie prestatie advies is de adviseur vrij. Momenteel zien wij gemiddelde prijzen van rond de 200 euro voor een woning met minder dan 600m³ inhoud. Sinds 2021 is het verplicht om via een energieadviseur het label aan te vragen. Hij of zij komt bij je thuis langs om een inventarisatie te maken van de diverse energiebesparende maatregelen die zijn getroffen. Denk dan ook aan isolatie, zonnepanelen een warmtepomp of WTW. Voor meer informatie over deze inspectie kun je kijken op de website www.energielabelprijzen.nl.