Elk bedrijf kent fases van groei. Het groeien van een bedrijf is iets goeds, maar je moet wel weten hoe je hiermee om moet gaan. Het is helemaal niet gek als je daar in je eentje niet helemaal uitkomt. Een bedrijf als Innovence kan je hiermee helpen. Het is belangrijk om de verschillende groeifases te herkennen. Er zijn vijf verschillende fases waar een bedrijf in kan zitten.

Pioniersfase

Dit kan je ook wel als de beginfase van een nieuw bedrijf zien. Er zijn minder dan acht medewerkers in dienst en de eigenaar werkt zelf ook hard mee in het bedrijf. Kenmerkend voor het bedrijf in deze fase is dat het bruist van energie en creativiteit. Er wordt nog geen bakken met winst gemaakt, het belangrijkste is dat het bedrijf kan blijven voortbestaan.

Organisatiefase

In deze fase zijn er tussen de 8 en 25 medewerkers in dienst. De rol van de ondernemer verandert ook in deze fase. Zijn functie wordt meer manager in plaats van medewerker in zijn eigen bedrijf.

Managementfase

In de managementfase kent het bedrijf ongeveer tussen de 25 en 50 medewerkers. Er worden managers aangesteld die de taken van de ondernemer overnemen. In deze fase neemt de druk meestal toe en de kosten stijgen ook. Daarnaast komen marges onder druk te staan. Al met al is dit geen gemakkelijke fase voor de ondernemer.

Delegeerfase

Het bedrijft kent in deze fase tussen de 50 en 150 medewerkers. De ondernemer moet steeds meer taken overlaten aan zijn managementteam. De rol van de ondernemer verandert hierbij in leider in plaats van manager.

Standaardisatiefase

Dit is de laatste fase van groei die een bedrijf kan kennen. Inmiddels zijn er meer dan 150 medewerkers in dienst. Dit is de beste fase van groei voor een bedrijf. Processen moeten steeds meer gestandaardiseerd worden. Op dit moment wordt er gewerkt aan de toekomst van het bedrijf en is het voldoende winstgevend. Het team neemt veel beslissingen zelfstandig en de ondernemer komt er steeds minder aan te pas.

Wil je je bedrijf laten groeien door bedrijfsprocessen te optimaliseren? Neem dan een kijkje op https://innovence.nl/bedrijfsprocessen-optimaliseren/.