De handel in cryptocurrency is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De koers van Bitcoin stijgt tot enorme hoogte. Het lijkt allemaal niet op te kunnen. Toch zijn er ook andere geluiden te horen. Deze hebben te maken met het feit dat het minen van Bitcoin een gigantische hoeveelheid energie kost. Dit strook in de ogen van diverse partijen niet langer met alle inspanningen die we moeten verrichten om ons klimaat te verbeteren.

Energie slurpend systeem

Wereldwijd gezien zijn er ongeveer 2 miljoen computers die Bitcoin minen, opslaan en verhandelen. Voor een digitale waarde van omgerekend 4 miljard USD vorig jaar, gebruikte men hiervoor 78 terawattuur aan stroom. Dit is net zoveel als bijvoorbeeld een land als Chili. De uitstoot, zo’n 37 megaton, die hiermee is gemoeid, is net zoveel als heel Nieuw Zeeland.  

Alle datacenters van de wereld bij elkaar, waarop het internet, de cloud en alle ICT systemen van technologiebedrijven, banken en overheidsinstellingen draaien gebruiken jaarlijks zo’n 200 terawattuur.

Meer dan 70 procent van de mining activiteiten vond plaats in China. Dit is het net een land waar men nog volop steenkool gebruikt om energie op te wekken. Dit is dan ook een van de redenen die worden aangevoerd waarom het land het minen van Bitcoins heeft verboden. Het zou de duurzame ambities van het land alleen maar in de weg staan.

Onlangs zorgde ook Tesla baas Elon Musk voor grote onrust op de cryptowereld. Hij kondigde aan dat Tesla de Bitcoin niet langer als betalingsmiddel accepteert. Op twitter liet hij weten dat zijn bedrijf aan het onderzoeken is welke meer klimaatvriendelijke cryptomunten wel kunnen worden gebruikt. Het aantal cryptocurrency neemt alleen maar toe en er zijn dus genoeg alternatieven. Voorbeelden hiervan zijn Cardano, Ripple en Dogecoin.

Dogecoin

Elon Musk heeft deze cryptomunt al eens aangeprezen. Musk is een grote fan van coins zoals Dogecoin. Zijn volgers beantwoorden zijn vraag of Tesla deze munt moet gaan accepteren dan ook volmondig met ‘ja’. Heb je interesse in deze cryptomunt, kijk dan eens op de site van Anycoin. Dogecoin kopen kan hier op eenvoudige wijze.

Ripple

Riple (XRP) is een stuk milieuvriendelijker dan Bitcoin. Het bedrijf geeft zelf aan dat ze in 2030 CO2-neutraal willen zijn. Om dit te kunnen realiseren, zijn ze diverse samenwerkingsverbanden aangegaan.

Cardano

Cardano, het blockchainproject dat ADA als cryptomunt is een uitstekend alternatief voor Bitcoin. De blockchain maakt gebruik van een ‘proof of stake’ mechanisme. Dit houdt in dat gebruikers van de blockchain die transacties willen controleren, een beloning krijgen naar rato van de hoeveelheid cryptomunten die ze in bezit hebben. De computerkracht speelt hierbij geen bijzondere rol.

Ze gebruiken dan ook slechts een fractie van de hoeveelheid energie die Bitcoin gebruikt. TRG Datacenters berekende al eens dat er bij een Cardano transactie slechts 0,55 kilowattuur aan elektriciteit nodig is. Bij Bitcoin hebben we het over ruim 700 kWh. Heb je interesse in Cardano, kijk dan eens op de site van Anycoin.