Eigen baas zijn is leuk, maar het is soms lastig om je tijd goed te managen. In dit blog lees je een paar tips om het overzicht en de focus te behouden. En zo het beste wordt in je werk als CEO. 

Planning tijdens je werk

Een van de belangrijkste dingen om te doen voordat je begint met werken, is het maken van een planning. Bedenk wanneer je het meest productief bent en plan jouw belangrijkste taken op dat moment. De meeste mensen kunnen bijvoorbeeld het beste werken in de ochtend, dan plan je dus daar je belangrijkste taken in. Mensen maken planningen digitaal, bijvoorbeeld via Todoist, Microsoft To Do en TickTick.

Door goed te kijken wat er in jouw agenda staat, kan je inschatten hoe je te werk kan gaan. Doordat je agenda een duidelijk overzicht biedt, kan je zien wat je te wachten staat voor de komende dag(en). In je agenda kan je makkelijk bijhouden of je nog iets moet inhalen of bijwerken.

Focus op een ding tegelijk

Plan genoeg tijd in voor je werkzaamheden en afspraken. Let erop dat je één ding tegelijk doet. Niet gaan multitasken, dat kan verwarring veroorzaken. Het lijkt tijdwinst, maar het kost meer energie en tijd. Doordat je werkzaamheden door elkaar gaat doen, zit je met je hoofd bij twee dingen tegelijk. 

Zorg ervoor dat je niet wordt afgeleid. Geen afleiding van je telefoon of muziek. Als je je niet focust, is het gevolg dat je werk niet op tijd af komt. Of dat je slecht presteert, denk aan slordige fouten en afgeraffeld werk. Door goed te ondervinden hoe je het beste kan werken en prioriteiten te stellen op één ding, creëer je meer tijd voor je volgende opdracht en ben je uiteindelijk eerder klaar. 

Sociaal tegen collega’s

Het is niet altijd makkelijk om de knop om te draaien na een hele werkdag. Sommige ondernemers blijven nog lang nadenken over een lastige opdracht of een confronterend telefoongesprek. Werkzaamheden bespreken met leidinggevenden binnen het team kan een hele opluchting zijn. Ook is het belangrijk om werknemers op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen jouw bedrijf.

Om piekeren te voorkomen kan je aan het eind een reflectie op je dag maken. Kijk of je alles hebt kunnen doen wat je voor vandaag op de planning had staan. Door te reflecteren sluit je jouw werkdag ook goed af. 

Eind van de dag

Als CEO heb je geen 9 tot 5 mentaliteit. Dat is voor je eigen onderneming heel positief. Maar voor je eigen (mentale) gezondheid kan dat negatief uitpakken. De moderne maatschappij vraagt veel van jou. Om gezond te blijven moet je daar wel eens actie voor ondernemen. Wees bewust van jezelf en maak keuzes in wat je wel en niet kan. Je hoeft niet alles zelf te doen, ook jij kan om hulp vragen. Je hebt altijd nog CEO coaching die jou hierbij kan helpen.

Een telefoontje, kort overleg of call is gemakkelijk in te plannen. Wees voor jezelf streng als het gaat om het einde van de dag. Spreek bijvoorbeeld af dat je maximaal tot 6 uur doorwerkt. Een keer wat later is geen probleem, maar compenseer dit met komende dagen. Zo blijft je hoofd leeg als je naar huis gaat en blijven je gedachten niet steeds op kantoor. Een CEO leiderschap coaching kan helpen om afstand te doen van je werkzaamheden.