Succesvolle ondernemers staan vaak voor de uitdaging om de groei van hun bedrijf in goede banen te leiden. Zo dienen zij hun ambities expliciet te maken, dienen zij taken uit handen te geven en de juiste mensen zien te vinden. Bij de groei van een bedrijf denkt men al snel aan uitbreiding van de productiecapaciteit of het opzetten van ontzettend grote marketingcampagnes. Toch zijn er ook andere manieren om groei te bewerkstelligen. Wij geven je daarom in deze blog 4 tips die jouw bedrijf laten groeien! 

  1. Blijf innoveren 

Wanneer de omvang van je bedrijf toeneemt, merk je dat het steeds lastiger wordt om innovatief en flexibel te blijven. Met meer personeel ontstaat er ook meer bureaucratie en administratief werk. Innovatie is daarom ook belangrijk om in de toekomst te blijven groeien! Blijf investeren in nieuwe technologie. Sterker nog, sommige investeringen mag je uitstellen, maar bezuinig liever niet op de technologie die je gebruikt. Houd je software up-to-date en schaf nieuwe apparatuur aan. 

Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van Electronic Data Interchange. Dit wordt ook wel Edifact genoemd. We horen je al denken; ‘Hé, wat is edifact?’ 

EDIFACT is een manier van werken die organisaties toepassen voor het automatisch uitwisselen van gegevens met andere organisaties. Dit betekent dat er een hoop administratief werk uit handen wordt genomen. Zo houd je personeel een stuk meer tijd over voor écht werk. 

  1. Zorg voor een goede sfeer op de werkvloer 

Je personeel is het uithangbord voor je bedrijf en product/dienst. Het is dus ontzettend belangrijk dat je medewerkers tevreden zijn en plezier hebben in hun werk. Dit zorgt uiteindelijk voor groei. Let er daarnaast ook op dat niet alle werknemers exact dezelfde achtergrond, vaardigheden en denkwijze hebben. Diversiteit maakt een bedrijf namelijk sterker! 

  1. Plan een vaste dag in voor ontwikkeling 

Blok tijd in je agenda om in alle rust de verzamelde informatie tot je te nemen. Doe dit op een moment waar je daadwerkelijk de tijd en rust hebt om de informatie te absorberen. Doe dit bijvoorbeeld niet tussen afspraken door, tijdens een afspraak of een ander moment dat je eigenlijk te onrustig bent. Betere momenten zijn ‘s morgens vroeg tijdens je eerste kop koffie of vlak voor het slapen gaan. 

  1. Maak gebruik van je netwerk 

Je hebt sinds de start van je bedrijf vast en zeker een mooi netwerk opgebouwd. Vergeet daarom niet om gebruik te maken van dit netwerk. Niet alleen om nieuwe contacten op te doen, maar ook om tips van andere ondernemers te verzamelen. Er is in je netwerk ongetwijfeld veel kennis en ervaring aanwezig die jou verder helpt in groeien! Let er wel op dat je niet alleen om gunsten gaan vragen. Investeer zelf ook in je netwerk door anderen te helpen. Voor wat, hoort wat.