Iedereen heeft er mee te maken. De zorgverzekering. Je kan er voor kiezen om altijd bij de zorgverzekering te blijven zitten waar je zit. Maar dat kan betekenen dat je veel meer gaat betalen dan dat je voor dezelfde verzekering bij een andere zorgverzekeringsaanbieder zou betalen. Waarom vergelijk je de zorgverzekeringen en hoe doe je dat dan? In deze blog lees je daar alles over.

Hoe vergelijk je zorgverzekering?

Het is aan te raden ieder jaar eens kritisch te gaan kijken naar waar je zou kunnen besparen. Een aanrader! Vergelijk je zorgverzekering. Dit kan je zomaar tientjes op jaarbasis schelen. Maar waar moet je dan op letten?

Om te beginnen moet je gaan bepalen welke zorg je juist wel of niet nodig hebt. Kijk daarna kritisch naar de dekking van de basisverzekering. Die kan per zorgverzekeraar best verschillen. Beslis daarna voor welk bedrag je wil gaan aan de eigen risico. Als je dat hebt gedaan is het verstandig te kijken welke aanvullende verzekering voor jou handig zou zijn.

Wanneer je deze gegevens duidelijk op een rij hebt kan je de zorgverzekeringen gaan vergelijken. Wanneer je het ergens goedkoper kan krijgen doe je er natuurlijk goed aan om over te stappen van zorgverzekering.

Welke zorg denk je nodig te hebben?

Wanneer je wil gaan vergelijken moet je voor jezelf duidelijk hebben of je bepaalde zorg nodig denkt te hebben. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan kraamzorg, fysiotherapie of misschien wel bepaalde medicijnen.

Controleer de dekking van de basisverzekering

In de basisverzekering wordt de meest belangrijke zorg al gedekt. Dan moet je denken aan huisarts, spoedeisende hulp, zorg die gepland wordt in het ziekenhuis, fysiotherapie en psychische zorg. Voor deze zorg is dan vaak geen aanvullende verzekering nodig.

Bepaal welk eigen risico je wil hanteren

Voor een basisverzekering is het standaard tarief voor de eigen risico €385 per jaar. De mogelijkheid bestaat om het eigen risico te verhogen tot maximaal €885 per jaar. Wanneer je dat doet krijg je een korting op je premie van €20 per maand. Deze vergoeding is afhankelijk van de verzekeraar. Zo zal het bij de Ohra weer anders zijn als bij andere zorgverzekeraars.

Controleer of een aanvullende verzekering interessant kan zijn

Als je weet waar je voor verzekerd bent in de basisverzekering is het handig om te kijken of het zinvol is om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Je kan dan denken aan tandartskosten, uitbreiding fysiotherapie, kraamzorg, brillen of lenzen en Orthodontie.

De zorgvergelijker

Wanneer je al deze informatie op een rijtje hebt staan kan je op internet hulp krijgen bij het vergelijken van de zorgverzekeringen. Mocht hierbij Ohra als best uit de bus komen dan is het raadzaam om over te stappen. Je hoeft je dan alleen maar aan te melden bij de Ohra. Wanneer je je voor 1 januari van zorgverzekeraar wisselt stopt je huidige zorgverzekering automatisch. Hier hoef je niets voor te doen. Per 1 januari ben je dan verzekerd bij je nieuwe zorgverzekeraar.