Iedereen weet dat af en toe uitchecken heel belangrijk is. Wie altijd ‘aan’ staat stort vroeg of laat een keer in elkaar. Maar waarom is vakantie nemen eigenlijk zo goed voor je? Je leest het in deze blog.

Vakantie geeft rust

Wanneer je op vakantie bent, ben je tijdelijk verlost van de verplichtingen van alledag. Je hebt geen wekker die ‘s ochtends vroeg afgaat, geen vervelende collega’s en met een beetje geluk hoef je ook nog eens niet te koken. Voor een kleine periode kun je alle verplichtingen even loslaten en op je eigen tempo doen waar jij zin in hebt. Nu hangt dit natuurlijk ook af van het soort vakantie wat je boekt. Bij een luxe vakantie kom je sneller zen terug dan een avontuurlijke.

Meer zelfkennis opdoen

Op vakantie leer je vaak nieuwe kanten van jezelf kennen. Je komt in nieuwe situaties terecht. Dit zorgt voor intense ervaringen en herinneringen achteraf. Een nieuwe omgeving en een nieuwe taal dragen hier enorm aan bij. Misschien kom je er wel achter dat je makkelijker contacten legt dan je in eerste instantie had gedacht of maak je je gemakkelijk wegwijs in een nieuwe stad. Vakantie is hét moment om dat te ontdekken.

Een nieuwe plek verkennen

Mensen zijn erg gesteld op routines en vertrouwdheid. Op vakantie kom je in een nieuwe omgeving terecht, met onbekende mensen en vaak ook een taal die je niet spreekt. Dit zorgt voor nieuwe prikkels en dat is niet verkeerd na een jaar waarin we zoveel thuis hebben gezeten!

De tijd hebben voor een goed gesprek

Uit geluksonderzoek is gebleken dat er één heel belangrijke factor is voor geluk: andere mensen. Ons brein is ingesteld op sociaal contact. Wanneer we in gezelschap zijn van mensen waar we van houden voelen we ons veilig en gelukkig. Op vakantie hebben we daar meer tijd voor. Ook is het contact op vakantie relaxter en daarmee prettiger.